November-woorden

De muon: muonen zijn energierijke deeltjes die ontstaan wanneer kosmische stralen onze dampkring binnen komen. Ze regenen voortdurend op ons neer, en schieten los door alles heen. Tot hier toe heeft men hier nog geen negatieve gevolgen van gevonden. Een muon dat door materie vliegt, zou een beetje van zijn baan afwijken. En laat nu net die schitterende vliegstijl van muonen er voor gezorgd hebben dat wetenschappers de holle ruimte in de piramide van Cheops konden vaststellen. Zie ook: VRT-nieuws november 2017

Mantelpluim: Mantelpluimen bevinden zich in de aardmantel. Het zijn smalle stromen warm gesteente die omhoog bewegen en zich vervolgens net onder de korst uitspreiden. Hierdoor kan die korst lokaal wat opbollen.

yacon: [jaa-kon], appelwortel of Boliviaanse zonnewortel. Deze knol komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte, en is familie van de topinamboer (aardpeer) en de zonnebloem. De smaak zou een mengeling zijn van appel, peer en watermeloen. De groente zou heel makkelijk zelf te telen zijn. En natuurlijk willen wij, Bourgondiërs, weten hoe we deze knollen kunnen bereiden.

De hidjabista: samensmelting van [hidjab] en [fashionista], een modebewuste moslima die een hoofddoek draagt.

Advertenties

Een gedachte over “November-woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s