September-woorden

transmigrant, transitmigrant of doorreismigrant: een migrant die tijdelijk in een land verblijft omdat hij op doortocht is naar een ander land. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de vluchtelingen die in de buurt van het Brusselse Noordstation verblijven maar eigenlijk naar het Verenigd Koninkrijk willen. Ze vragen in het doorreisland geen asiel aan, omdat ze dan in hun land van bestemming hun kans op asiel verspelen.

oncobrood: brood met sterksmakende ingrediënten zials limoen, venkel of tijm, afgestemd op wat kankerpatiënten nog kunnen proeven en vooral lekker vinden. Het is geweten dat chemobehandelingen de smaakzin van kankerpatiënten aantasten. Doordat het eten niet meer smaakt, eten ze vaak minder en kunnen ze ondervoed raken. Onderzoekers hebben daarom oncologisch brood of oncobrood ontwikkeld. De eerste tests met oncobrood zijn positief: de patiënten in de testgroep bleven op gewicht.

SODA-attest: een soort van voorbeeldigheidsattest. SODA staat voor ‘stiptheid, orde, discipline en (goede) attitude’. Het voorbeeldigheidsattest zou hun later voordeel kunnen bieden op de arbeidsmarkt, omdat werkgevers het als een soort kwaliteitslabel kunnen beschouwen. Op dit moment zouden er in Vlaanderen zo’n 70 scholen dit attest kunnen afleveren.

quinoaklasse: Nederlandse spotnaam voor de ‘aspirational class’, een nieuwe culturele elite (volgens de Amerikaanse sociologe Elizabeth Currid-Halkett dan toch). Een klasse die zich niet onderscheidt met luxeartikelen, maar door duurzaam te consumeren en waarde te hechten aan kennis en cultuur. Geen dure horloges, SUV’s en luxueuze reizen dus, maar bioproducten, elektrische auto’s en het beste onderwijs voor de kinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s