Juli-woorden

padel [padèl]: een sportvorm, mix tussen tennis en squash. De padelbaan is volledig omgeven door glazen of betonnen wanden, die ook gebruikt worden tijdens het spel. Spelers moeten de bal met een racket over een net spelen. Padel kan zowel binnen als buiten worden beoefend, als enkelspel of als dubbelspel. De racketsport is in 1969 uitgevonden in Mexico, en werd daarna erg populair in Spanje en Zuid-Amerika. Het Spaanse woord padel komt van het Engelse paddle.

brexodus: samenvoeging van [brexit] en [exodus] De uittocht uit Groot-Brittannië door hoogopgeleide EU-burgers als gevolg van de brexit. Bij de hoogopgeleiden bestaat de vrees dat in Groot-Brittannië als tweederangsburgers zullen worden gezien.

pandadiplomatie: het uitlenen van panda’s als teken van een goede diplomatieke band tussen twee landen. Het gebruik wordt pandadiplomatie genoemd en is niet nieuw: tijdens de Koude Oorlog schonk China ook al panda’s aan bevriende landen. De laatste tijd gaat het niet meer om een schenking maar om een soort verhuur. De panda’s en hun eventuele jongen blijven Chinees eigendom. China kan de panda’s ook weer opeisen als de diplomatieke betrekkingen verstoord raken.

Pandadiplomatie_NL
http://www.dvhn.nl/

plucheplakker: Onze noorderburen gebruiken dit woord vooral als aanduiding voor een politicus of bestuurder die vooral gehecht is aan de macht en het comfort van een bepaalde functie, en te weinig bezig is met het algemeen belang. De pluche staat dan symbool voor macht (denk maar aan de grote met pluche beklede zitmeubelen waar machtshebbers zich graag in nestelen). Gebruikelijke synoniemen zijn zetelklever, postjespakker en pluchepoliticus.

Advertenties

Een gedachte over “Juli-woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s