Augustus-woorden

fietsgeleidingslijn: een nieuw soort markering voor fietsoversteekplaatsen op drukke voorrangswegen. Een combinatie van een wit fietslogo aan het begin van de oversteekplaats en een lijn van witte blokjes over de breedte van de rijbaan geeft aan waar de fietsers moeten oversteken. Haaientanden maken duidelijk dat de fietsers geen voorrang hebben. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar op een twintigtal locaties in Vlaanderen fietsgeleidingslijnen aanbrengen.

fietsgeleidingslijnen
http://www.fietsberaad.be

pilotengat: Neen, het gaat hier niet over het achterwerk van piloten, maar wel over het gat in de wolken dat door vliegtuigen wordt veroorzaakt. Een pilotengat, valstreepgat of vliegtuiggat is een ellipsvormige opening in het wolkendek. Zulke gaten worden dikwijls door vliegtuigen veroorzaakt. Als die door dunne hoge wolken met onderkoelde waterdruppels vliegen, verdampen de druppels en vallen er ijskristallen naar beneden. In het voorjaar werd het begrip opgenomen in de internationale wolkenatlas met de Latijnse benaming cavum (‘gat’).

pilotengat
https://www.vwkweb.nl/

krimpflatie: Producenten van voedingsmiddelen en dranken behouden de prijs van een product, maar verminderen de hoeveelheid ervan in de verpakking. Het gaat om een verscholen prijsverhoging die je strikt genomen geen bedrog kunt noemen. Krimpflatie is een samensmelting van krimpen en inflatie (‘waardevermindering’). Een beroemd (of berucht) voorbeeld hiervan is het ijsjesmerk Magnum. Zij kwamen vorig jaar in het nieuws met de verkleining van hun producten. Volgens Magnum was dit vooral in het belang van de consument.

Vleesminderaar of deeltijdvegetariër: Een vleesminderaar is geen vegetariër, maar iemand die bewust minder vlees eet. De belangrijkste redenen om geregeld een maaltijd zonder vlees te eten zijn gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Naast vleesminderaar wordt ook vleesverminderaar gebruikt.

exobioloog: een wetenschapper die onderzoekt op welke plaatsen in het heelal leven mogelijk is, dus ook buiten de aarde. Exo- komt van het Grieks en betekent ‘buiten’. Een synoniem is astrobioloog. Exobioloog en astrobioloog zijn geen nieuwe woorden. Ze zijn wel actueel doordat de plannen voor een bemande Marsmissie steeds concreter worden.

Advertenties

Een gedachte over “Augustus-woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s