Mei-woorden

 1. hoplofobie : My name is Bond, James Bond … De Britse acteur Roger Moore overleed in mei van dit jaar. Hij was vooral bekend van zijn rol als geheim agent James Bond. In het echte leven leed hij aan hoplofobie, angst voor of diepe aversie van vuurwapens. Hoplon is Grieks voor ‘wapen’; fobie betekent ‘angst’.

  hoplofobie
  bron: deredactie.be
 2. rugzakjessysteem of rugzakfinanciering: de persoonsvolgende financiering van de Vlaamse overheid. Volgens dat recent ingevoerde systeem worden niet langer de instellingen gesubsidieerd, maar de personen met een beperking zelf. Rugzak(je) wordt hier gebruikt in de figuurlijke betekenis ‘persoonlijk budget dat iemand kan inzetten om een bepaald doel te bereiken’.
 3. peukentegel, asbaktegel, tegelasbak of peukenput: asbakken in de grond, met de afmetingen van een straattegel en met een rooster erop. Ze worden geplaatst op plekken waar vaak mensen staan te roken.

  peukentegel
  De peukentegel: verkocht door http://www.herena.nl/
 4. verjuffing : de vervrouwelijking van het lerarenberoep. In het Vlaamse onderwijs staan steeds meer vrouwelijke leerkrachten voor de klas. Vooral het basisonderwijs verjuft: maar 17 procent van de leerkrachten is daar een man. Sommige experts vrezen dat de verjuffing leidt tot onvoldoende rolmodellen voor jongens op school, wat mogelijk gevolgen heeft voor hun ontwikkeling en schoolresultaten. Volgens andere experts hoeft de verjuffing van het onderwijs geen probleem te zijn voor de leerlingen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s