April-woorden

 1. cobot : samentrekking van ‘collaborative’ en ‘robot’. De Audi-vestiging in Vorst stelde deze maand zijn eerste cobot voor. Deze co-robot is een robot die in één ruimte moet samenwerken met mensen, en die zou moeten reageren op menselijke aanwezigheid.

  artikel-2-cobot-kontroverse_content_image_position_right_left
  De cobot, bron: Hannover Messe
 2. blokketen : of blockchain, een soort online logboek waarin blokjes informatie aan elkaar worden gekoppeld, die daarna heel moeilijk te wijzigen of te verwijderen zijn. Deze ingenieuze technologie zou gebruikt kunnen worden om alle stappen in het productieproces van vlees op een transparante manier te registreren. Omdat de informatieketting niet op een centrale server, maar op verschillende computers wordt opgeslagen, is frauderen zo goed als onmogelijk.

  Door Matthäus Wander - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26816920
  Schematisch overzicht van een blokketen
 3. rospot : een pot waarin je de koperkleurige of rosse muntjes van 1, 2 en 5 cent bewaart, meestal ten voordele van “Kom op tegen Kanker”.

  Rospot
  De rospot, versie 2017
 4. karoshi : Japans voor ‘dood door overwerk’. De Japanse regering heeft nu een wetsvoorstel ingediend om karoshi terug te dringen door het aantal overuren te plafonneren. Voortaan zou een werknemer maximaal honderd overuren per maand mogen draaien. Karoshi, of waarom jaarlijks duizenden Japanners zich doodwerken – Wereld – Knack.be

 

Advertenties

Een gedachte over “April-woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s